Ozone technologies as an innovative way to cleanliness and quality of products
Abstract
The article considers ozone technologies studied and implemented in various sectors of the food industry. The authors analyzed the main areas of ozone use, including disinfection of production facilities, packaging processing, water treatment, disinfection of raw materials and biotechnological processes.
About the Authors
A. SadovskyBelarus
Alexander Sadovsky.
A. Meleshchenya
Belarus
Alexey Meleshchenya.
References
1. Бурак Л.Ч. Использование озоновой технологии в пищевой промышленности / Л.Ч. Бурак.– Минск, 2022.
2. Куликов А.В. Исследование влияния озоновоздушной смеси на сохранность технологичных сортов клубней топинамбура / А.В. Куликов, А.А. Литвинчук, А.С. Данилюк [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2020. №3. С. 84–90.
3. Куликов А.В. Исследование влияния озонирования на цветность паточных сиропов из зерна кукурузы / А.В. Куликов, А.С. Данилюк, А.А. Садовский // Наука, питание и здоровье: сб. науч. тр.– Минск, 2024. С. 459–464.
4. Шепшелев А.А. Интенсификация производства солода на основе биостимуляции / А.А. Шепшелев, А.В. Куликов, А.А. Литвинчук, А.С. Данилюк // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2019. №4. С. 53–59.
Review
For citations:
Sadovsky A., Meleshchenya A. Ozone technologies as an innovative way to cleanliness and quality of products. Science and Innovations. 2025;(6):9-12. (In Russ.)