Preview

Science and Innovations

Advanced search

Ozone technologies as an innovative way to cleanliness and quality of products

Abstract

The article considers ozone technologies studied and implemented in various sectors of the food industry. The authors analyzed the main areas of ozone use, including disinfection of production facilities, packaging processing, water treatment, disinfection of raw materials and biotechnological processes.

About the Authors

A. Sadovsky
Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию
Belarus

Alexander Sadovsky.



A. Meleshchenya
Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию
Belarus

Alexey Meleshchenya.



References

1. Бурак Л.Ч. Использование озоновой технологии в пищевой промышленности / Л.Ч. Бурак.– Минск, 2022.

2. Куликов А.В. Исследование влияния озоновоздушной смеси на сохранность технологичных сортов клубней топинамбура / А.В. Куликов, А.А. Литвинчук, А.С. Данилюк [и др.] // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2020. №3. С. 84–90.

3. Куликов А.В. Исследование влияния озонирования на цветность паточных сиропов из зерна кукурузы / А.В. Куликов, А.С. Данилюк, А.А. Садовский // Наука, питание и здоровье: сб. науч. тр.– Минск, 2024. С. 459–464.

4. Шепшелев А.А. Интенсификация производства солода на основе биостимуляции / А.А. Шепшелев, А.В. Куликов, А.А. Литвинчук, А.С. Данилюк // Пищевая промышленность: наука и технологии. 2019. №4. С. 53–59.


Review

For citations:


Sadovsky A., Meleshchenya A. Ozone technologies as an innovative way to cleanliness and quality of products. Science and Innovations. 2025;(6):9-12. (In Russ.)

Views: 17


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9857 (Print)
ISSN 2412-9372 (Online)