Belarusian food system as a part of ethnic culture
Abstract
The article considers the peculiarities of Belarusian food traditions, distinguishes the main components: dishes, technologies, meals, table etiquette; it emphasizes the
importance of food traditions for the development of gastronomic tourism in Belarus.
References
1. Добровольская М. В. Человек и его пища: пищевые специализации и проблемы антропогенеза. – М., 2005.
2. Навагродскі Т. А. Традыцыі народнага харчавання беларусаў. – Мiнск, 2000.
3. Навагродскі Т. А. Эвалюцыя традыцый харчавання беларусаў у ХІХ–ХХ стагоддзях. – Мiнск, 2015.
4. Сержпутоўскі А. К. Прымхі і забабоны беларусаў-палешукоў. – Мiнск, 1998.
5. Кулінарная спадчына Белавежжа. – Мiнск, 2010.
6. Навагродскі Т. А., Захаркевіч С. А., Алюніна І. У. Народная кухня маталян. – Мiнск, 2009.
7. Навагродскі Т. А., Захаркевіч С. А., Алюніна І. У. Народная кухня тышкаўцоў. – Мiнск, 2010.
8. Навагродскі Т. А., Алюніна І. У. Народная кухня Гервятаў. – Мiнск, 2011.
9. Навагродскі Т. А., Захаркевіч С. А., Алюніна І. У. Народная кухня Семежава. – Мiнск, 2013.
10. Навагродскі Т. А., Захаркевіч С. А., Алюніна І. У. Народная кухня Лепельшчыны. – Мiнск, 2017
Review
For citations:
Navagrodsky T. Belarusian food system as a part of ethnic culture. Science and Innovations. 2021;(2):24-28. (In Russ.)