Preview

Science and Innovations

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

The influence of biological plant protection and growth regulation on the nutritional and vitamin value of highbush blueberry fruits

https://doi.org/10.29235/1818-9857-2025-10-59-65

Abstract

The article presents the results of a comparative study of the effect of biological growth regulators Rostmoment and Blueberry Peat Oxidate with microelements (each at a concentration of 0.4%), as well as a new bacterial preparation with fungicidal action Ecoberit at concentrations of 1, 2 and 5% on the biochemical composition of highbush blueberry fruits in an experimental culture. It was established that they are predominantly enriched with free organic and hydroxycinnamic acids, bioflavonoids and tannins against the background of depletion of pectins and soluble sugars with a decrease in the content of dry matter and the sugar-acid index, as well as ambiguous changes in the content of ascorbic acid. It was shown that the tested biopreparations had a significant positive effect on the integral level of nutritional and vitamin value of blueberry fruits in a set of 14 biochemical characteristics with the highest efficiency exceeding the control level by 4,2 and 9,2 times for the application of Ecoberit in a 2% concentration and twice as much for Peat Oxidate, while the use of the bacterial preparation in maximum and especially minimum concentrations was less successful, and the application of Rostmoment should be recognized as absolutely ineffective, causing a deterioration in the quality of berry products by 1.3 times compared to the control.

About the Authors

Zh. Rupasova
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


F. Privalov
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


N. Pavlovsky
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


E. Kolomiets
ГНПО «Химический синтез и биотехнологии»
Belarus


T. Pilipchuk
ГНПО «Химический синтез и биотехнологии»
Belarus


References

1. Карабанов И.А. Флавоноиды в мире растений / И.А. Карабанов. – Минск, 1981.

2. Возделывание голубики на торфяных выработках Припятского Полесья: (физиолого-биохимические аспекты развития) / Ж.А. Рупасова [и др.]. – Минск, 2016.

3. Возделывание жимолости и голубики на рекультивируемых торфяниках низинного типа с использованием органических удобрений и микроэлементного стимулятора Наноплант / Ж.А. Рупасова [и др.]. – Минск, 2021.

4. Влияние препаратов с фунгицидной активностью на накопление органических кислот и углеводов в плодах голубики высокорослой (Vaccinium сorymbosum L.) в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Экологические системы и приборы. 2023. №8. С. 25–32.

5. Влияние микробных препаратов с фунгицидной активностью на питательную и витаминную ценность плодов голубики высокорослой (Vaccinium сorymbosum L.) в условиях Беларуси / Ж.А. Рупасова [и др.] // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты. 2024. Т. 16. С. 165–183.

6. Корма. Методы определения содержания сухого вещества: ГОСТ 31640–2012. – Введ. 01.07.2013. – М., 2012.

7. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л., 1987.

8. Марсов, Н.Г. Фитохимическое изучение и биологическая активность брусники, клюквы и черники. – Дисс. канд. фармацевт. наук. – Пермь, 2006. С. 99–101.

9. Большой практикум «Биохимия». Лабораторные работы: учеб. пособие. / сост. М.Г. Кусакина, В.И. Суворов, Л.А. Чудинова. – Пермь, 2012.

10. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. – М., 1987. – Вып. 1: Общие методы анализа. С. 286–287.

11. Swain T. The phenolic constituents of Prunus Domenstica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. 1959. Vol. 10, №1. P. 63–68.

12. Скорикова Ю.Г. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах / Ю.Г. Скорикова, Э.А. Шафтан // Тр. 3 Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. – Свердловск, 1968. С. 451–461.

13. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В.Ю. Андреев [и др.] // Фармация. 2013. №3. С. 19–21.

14. Теория вероятностей и математическая статистика. Математические модели. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений / В.Д. Мятлев [и др.]. – М., 2009.

15. Рупасова Ж.А., Павловский Н.Б., Привалов Ф.И., Мандрик-Литвинкович М.Н., Коломиец Э.И. Влияние биологических средств защиты и регуляции роста растений на биофлавоноидный комплекс плодов vaccinium сorymbosum l. (голубики высокорослой) в условиях Беларуси. // Доклады НАН Беларуси. 2025. Т. 69, №2.

16. Способ ранжирования таксонов растения / Ж.А. Рупасова [и др.] / Мн.: Патент на изобретение №17648 от 08.07.201.


Review

For citations:


Rupasova Zh., Privalov F., Pavlovsky N., Kolomiets E., Pilipchuk T. The influence of biological plant protection and growth regulation on the nutritional and vitamin value of highbush blueberry fruits. Science and Innovations. 2025;1(10):61-67. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9857-2025-10-59-65

Views: 10


ISSN 1818-9857 (Print)
ISSN 2412-9372 (Online)