Preview

Science and Innovations

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

National and cultural identity as the key to the unity and cohesion of society

Abstract

The author considers the factors that contribute to a person’s self-awareness as part of a unique national-cultural structure, the nation; shows the role of the country’s literary tradition and its historical memory in this process, as well as the fundamental core of such self-identification being the basis of the state’s national security.

About the Author

V. Maksimovich
Институт философии НАН Беларуси
Russian Federation

Valery Maksimovich



References

1. История белорусской государственности: в 5 т. – Т. 2. Белорусская государственность в период Российской империи (конец XVIII – начало XX в.) / редкол.: А.А. Коваленя [и др.]. – Минск, 2019.

2. Гаджиев К.С. Национальная идентичность: концептуальный аспект // Вопросы философии. 2014. №1. С. 40–47.

3. Мазуренко И.В. Национально-культурная идентичность в условиях глобализации: социально-философский анализ: автореф. дис. … канд. филос. наук – М., 2011.

4. Иванов С.П. Субъект художественного действия в построении и развитии культурных сфер // Человек как субъект культуры / отв. ред. Э.В. Сайко. – М., 2002. С. 331–341.

5. Серкова В.А. Принципы идентификации: культурная основа и вариативность // Национальная идентичность и коллективная память: между прошлым и будущим [коллективная монография] / отв. ред. Т.А. Сенюшкина; науч. ред. Е.А. Сенюшкин. – Симферополь, 2022.

6. Седова Л.И. Национальная идентичность: тенденции трансформации // Гуманитарный вектор. 2022. Т. 17. №2. С. 69–81.

7. Бахановіч Н.Л. Аблічча Іншага ў шматмоўнай літаратуры Беларусі XIX стагоддзя : манаграфія; навук. рэд. І.М. Запрудскі. – Мінск, 2022.

8. Сабанчев Р.Ю. Культурная память как нарративный феномен (герменевтические аспекты) // Вопросы философии. 2020. №12. С. 10–1


Review

For citations:


Maksimovich V. National and cultural identity as the key to the unity and cohesion of society. Science and Innovations. 2025;(7):60-66. (In Russ.)

Views: 3


ISSN 1818-9857 (Print)
ISSN 2412-9372 (Online)