Preview

Science and Innovations

Advanced search
Open Access Open Access  Restricted Access Subscription Access

Study of synthetic wheat genotypes based on prolamine protein markers

https://doi.org/10.29235/1818-9857-2023-12-68-72

Abstract

In the study, the identification of alleles of gliadin-coding loci and the certification of synthetic wheat genotypes were carried out, the method of electrophoretic analysis of gliadin storage proteins used in the study was described, and the presence of a positive and negative linear correlation between grain quality indicators was established using the SPSS statistical computer program. A cluster analysis was carried out with the division of samples into 8 groups, for each of them the indices of genetic diversity of (H-) gliadin-coding loci were calculated.

About the Authors

M. Babayeva
Институт генетических ресурсов Министерства науки и образования Азербайджана
Azerbaijan

Matanet Babayeva



A. Kerimov
Институт генетических ресурсов Министерства науки и образования Азербайджана
Azerbaijan

Akper Kerimov



S. Mamedova
Институт генетических ресурсов Министерства науки и образования Азербайджана
Azerbaijan

Sevinj Mamedova



Z. Akperov
Институт генетических ресурсов Министерства науки и образования Азербайджана
Azerbaijan

Zeynal Akperov



References

1. Долгополова Н.В., Скрипни В.А., Шершнева О.М., Алябьева Ю.В. Значение озимой и яровой пшеницы в производстве продуктов питания // https://cyberleninka.ru/article/n/znachenie-ozimoy-i-yarovoy-pshenitsyv-proizvodstve-produktov-pitaniya/viewer.

2. Shewry P.R., Hey S.J. The contribution of wheat to human diet and health // https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998136/.

3. Шаманин В.П., Потоцкая И.В., Шепелев С.С. [и др]. Оценка линий синтетической пшеницы (Triticum durum/ Aegilops tausсhii) по вегетационному периоду и устойчивости к болезням // https://repository.cimmyt.org/bitstream/handle/10883/19166/58986.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

4. Крупнова О.В. О взаимосвязи урожайности с содержанием белка в зерне у зерновых и бобовых культур // http://www.agrobiology.ru/articles/3–2009krupnova.pdf.

5. Пономарев С.Н., Пономарева М.Л., Маннапова Г.С., Илалова Л.В. Урожайность и содержание белка в зерне коллекционных образцов озимой тритикале // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2021. №22 (4). С. 495–506. DOI: https://cyberleninka.ru/article/n/urozhaynost-i-soderzhanie-belka-v-zerne-kollektsionnyhobraztsov-ozimoy-tritikale/ viewer.

6. Mujeeb-Kazi A., Gul A., Farooq M., Rizwan S., Ahmad I. Rebirth of synthetic hexaploids with global implications for wheat // https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301543333.

7. Ming Hao, Jiangtao Luo, Lianquan Zhang, Zhongwei Yuan, Youwei Yang, Meng Wu, Wenjie Chen, Youliang Zheng, Huaigang Zhang, Dengcai Liu. Production of hexaploid triticale by a synthetic hexaploid wheat-rye hybrid method // https://www.researchgate.net/publication/257561576_Production_of_hexaploid_triticale_by_a_synthetic_hexaploid_wheat-rye_hybrid_method.

8. Lage J., Skovmand B., Pena R.J. and Andersen S.B. Grain quality of Emmer wheat derived synthetic hexaploid wheats // https://www.researchgate.net/profile/Jacob-Lage/publication/225666173_Grain_Quality_of_Emmer_Wheat_Derived_Synthetic_Hexaploid_Wheats/links/54b776c70cf2bd04be3394fc/Grain-Quality-of-Emmer-Wheat-Derived-Synthetic-Hexaploid-Wheats.pdf.

9. Лапочкина И.Ф., Адхам Аль Лаббан, Макарова И.Ю., Гайнуллин Н.Р., Жемчужина А.И. Оценка и характеристика образцов коллекции синтетической пшеницы (2n = 42) как новых источников устойчивости к бурой ржавчине и мучнистой росе в условиях Нечерноземной зоны РФ // https://cyberleninka.ru/article/n/otsenkai-harakteristika-obraztsovkollektsii-sinteticheskoy-pshenitsy-2n-42-kak-novyh-istochnikov-ustoychivosti-kburoy-rzhavchine-i/viewer.

10. McGoverin C.M., Snyders F., Muller N., Botes W., Fox G., Manley M. A review of triticale uses and the effect of growth environment on grain quality // https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jsfa.4338.

11. Каримов А.Я. Исследование индекса генетической схожести и идентификация сортов мягкой пшеницы способом глиадинового маркера // https://science-education.ru/ru/article/view?id=1421.

12. Карпова Т.А. Генетическое разнообразие вида пшеницы Triticum spelta L. по аллелям глиадинкодирующих локусов / автореф. дисс. … канд. биол. наук // http://www.vigg.ru/fileadmin/user_upload/Avtoreferaty_dissertacii/Kandidatskie/Karpova_T.A_avtoreferat_15.03.2012.pdf.

13. Брежнева (Карпова) Т.А., Упелниек В.П. Эндемичные аллели глиадинкодирующих локусов гексаплоидной пшеницы T. spelta L. // V съезд Вавиловского общества генетиков и селекционеров. Часть I. Москва. 21– 28 июня 2009 г.– М., 2009. С. 192.

14. Ф.А. Попереля. Полиморфизм глиадина и его связь с качеством зерна, продуктивностью и адаптивными свойствами сортов мягкой озимой пшеницы // Селекция, семеноводство и интенсивная технология возделывания озимой пшеницы.– М., 1989.

15. Nei M., Li W.H. Mathematical Model for Studying Genetic Variation in Terms of Restriction Endonucleases // https://doi.org/10.1073/pnas.76.10.5269.


Review

For citations:


Babayeva M., Kerimov A., Mamedova S., Akperov Z. Study of synthetic wheat genotypes based on prolamine protein markers. Science and Innovations. 2023;1(12):68-72. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9857-2023-12-68-72

Views: 131


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9857 (Print)
ISSN 2412-9372 (Online)