Preview

Наука и инновации

Расширенный поиск
Доступ открыт Открытый доступ  Доступ закрыт Только для подписчиков

Контроль качества и безопасности алкогольной продукции. Проблемы и решения

Аннотация

Представлены результаты исследований по оценке метрологических характеристик и эффективности модифицированного метода внутреннего стандарта количественного определения летучих компонентов и метилового спирта в алкогольной и спиртосодержащей продукции. 

Об авторах

С. Черепица
НИИ ЯП БГУ
Беларусь

Сергей Черепица, ведущий научный сотрудник, кандидат физико-математических наук, доцент

 



С. Сытова
НИИ ЯП БГУ
Беларусь

Светлана Сытова, завлабораторией аналитических исследований, кандидат физико-математических наук, доцент



А. Коваленко
НИИ ЯП БГУ
Беларусь

Антон Коваленко, старший научный сотрудник

 



Д. Юшкевич
БГУ
Беларусь

Даниил Юшкевич, студент 5-го курса химического факультета 



М. Заяц
БГУ
Беларусь

Михаил Заяц, заведующий кафедрой аналитической химии химического факультета, доктор химических наук, доцент



Список литературы

1. GB/T 11858. Vodka Beijing: National Standards of People’s Republic of China, 2008.

2. IS 3752: 2005 (R2009) Alcoholic drinks – Methods of test. Bureau of Indian Standards (BIS), 2005.

3. Commission Regulation (EC) No 2870/2000 of 19 December 2000 laying down Community reference methods for the analysis of spirits drinks, Brussels, Belgium – 2023 // http://data.europa.eu/eli/reg/2000/2870/oj.

4. OIV–MA–BS-14. Determination of the principal volatile substances of spirit drinks of viti–vinicultural origin, International Organisation of Vine and Wine – 2023 // https://www.oiv.int/public/medias/2674/oiv–ma–bs-14.pdf.

5. Gas chromatographic determination of volatile congeners in spirit drinks: interlaboratory study / J. Kelly [et al.] // J AOAC Int. 1999. Vol. 82. P. 1375–1388.

6. Технический регламент Евразийского экономического союза «О безопасности алкогольной продукции»: ТР ЕАЭС 047/2018.– Введ. 01.01.2019.– М., 2018.

7. Regulation (EC) No 110/2008 of the European Parliament and of the Council of 15 January on the definition, description, presentation, labeling and the protection of geographical indications of spirit drinks and repealing Council Regulation (EEC) No 1576/89, Brussels, Belgium – 2023 // https://eur–lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:039:0016:0054: en: PDF.

8. Direct Determination of Volatile Compounds in Spirit Drinks by Gas Chromatography / S.V. Charapitsa [et al.] // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2013. Vol. 61. No.12. P. 2950–2956. DOI: 10.1021/jf3044956.

9. Способ определения газохроматографическим методом концентрации летучих примесей в этанолсодержащей жидкости: пат. ЕАЭС №036994 / С.В. Черепица, С.Н. Сытова, В.В. Егоров, С.С. Ветохин, Н.И. Заяц, А.Л. Корбан, Л.Н. Соболенко.

10. Thompson M. Harmonized guidelines for single–laboratory validation of methods of analysis / M. Thompson, S. Ellison, R. Wood // Pure Appl Chem. 2002. Vol. 74. P. 835–855. DOI: 10.1351/pac200274050835.

11. AOAC Guidelines for Single Laboratory Validation of Chemical Methods for Dietary Supplements and Botanicals, Arlington: Association of Official Analytical Chemists, 2002.

12. Interlaboratory study of ethanol usage as an internal standard in direct determination of volatile compounds in alcoholic products / S. Charapitsa [et al.] // BIO Web Conf. 2019. V. 15. P. 8. DOI: 10.1051/bioconf/20191502030.

13. The establishment of metrological characteristics of the method «Ethanol as Internal Standard» for the direct determination of volatile compounds in alcohol products / S.V. Charapitsa [et al.] // Journal of Chemical Metrology. 2018. Vol. 12. №1. P. 59–69. DOI: 10.25135/jcm.14.18.02.063.

14. Single–Laboratory Validation of Determination of a Gas Chromatographic Method of Direct Determination of Volatile Compounds in Spirit Drinks: Need for an Improved Interlaboratory Study / S.V. Charapitsa [et al.] // Journal of AOAC International. 2019. Vol. 102. No.2. P. 669–672. DOI: 10.5740/jaoacint.18–0258.

15. Development of a quality control material for the analysis of volatile compounds in alcoholic beverages / S.V. Charapitsa [et al.] // Journal of Chemical Metrology. 2021. Vol. 15. No.2. P. 113–123. DOI: 10.25135/jcm.66.2111.2259.

16. ILIADe 453:2021 | CLEN Method. Determination of Isopropyl Alcohol and Methyl Ethyl Ketone in Alcoholic Products by GC–FID–2021 // https://taxation–customs.ec.europa.eu/system/files/2022–02/ILIADe453_IPA%26MEK_v2Feb2021.pdf.

17. The Method for Direct Gas Chromatographic Determination of Acetaldehyde, Methanol, and Other Volatiles Using Ethanol as a Reference Substance: Application for a Wide range of Alcohol Beverages / S. Charapitsa [et al.] // Food Analytical Methods. 2021. Vol. 14. P. 2088–2100. DOI: 10.1007/s12161–021–02047–8.

18. Proposals for the improving of the existing GC-FID methods for determination of methanol and volatile compounds in alcoholic beverages / L. Sabalenka [et al.] // Journal of Food Measurement and Characterization. 2023. Vol. 17. P. 3207–3217 // https://doi.org/10.1007/s11694–023–01868-x.

19. Новости 44-го Всемирного конгресса виноградарства и вина 2023 г. в Кадисе-Хересе, Испания. 2023 // https://elab.inpnet.net/article/786.

20. Chinese official methods. 2023 // https://elab.inpnet.net/article/356.

21. Indian official methods. 2023 // https://elab.inpnet.net/article/359.

22. European official methods. 2023 // https://elab.inpnet.net/article/355.

23. Mexican official methods. 2023 // https://elab.inpnet.net/article/358.


Рецензия

Для цитирования:


Черепица С., Сытова С., Коваленко А., Юшкевич Д., Заяц М. Контроль качества и безопасности алкогольной продукции. Проблемы и решения. Наука и инновации. 2023;1(12):44-47.

For citation:


Cherepitsa S., Sytova S., Kovalenko A., Yushkevich D., Zayats M. Quality and safety control of alcohol produce. Problems and solutions. Science and Innovations. 2023;1(12):44-47. (In Russ.)

Просмотров: 71


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9857 (Print)
ISSN 2412-9372 (Online)