DNA identification of aquatic organisms to detect cases of product falsification and poaching
Abstract
The authors considered the problems of the development and use of DNA technologies for combating the food products of aquatic organisms falsification and poaching of aquatic biological resources.
About the Authors
R. SheikoBelarus
A. Slukvin
Belarus
References
1. О Доктрине национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года // http://pravo.by/document/?guid=3871&p0=C21700962.
2. Численность населения на 1 января 2020 г. по областям Республики Беларусь // https://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/ssrd-mvf_2/natsionalnaya-stranitsa-svodnyh-dannyh/naselenie_6/chislennost-naseleniya1_ yan_poobl/.
3. Рыбное хозяйство // https://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/ realny-sector- ekonomiki/selskoe-hozyaistvo/ rybnoe-khozyaystvo/.
4. Импорт товаров. Раздел I. Живые животные и продукты животного происхож‑ дения // https://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/ realny-sectorekonomiki/ vneshnyaya-torgovlya/ operativnye-dannye/ eksport-i-import-tovarovg‑6‑znakov- tn-ved-eaes/import-tovarov/.
5. Какие продукты в разных странах подделывает чаще всего // https://rg. ru/2018/11/05/kakie-produkty- v-raznyh-stranah- poddelyvaiut-chashche- vsego.html.
6. Состояние мирового рыболовства и аквакультуры. Достижение целей и устой‑ чивого развития. 2018 г. // http://www.fao.org/3/i9540ru/I9540RU.pdf.
7. Oceana. Annual report, august 2016. // https://oceana.org/publications/reports/2016.
8. Pardo, Miguel Ángel et al. Misdescription incidents in seafood sector // Food control. 2016. V.62. PP. 277–283.
9. Marko et al. Fisheries: Mislabelling of a depleted reef fish / Nature. 2004. №430. PP. 309–310.
10. Hanner et al. FISH-BOL and seafood identification: Geographically dispersed case studies reveal systemic market substitution across Canada / Mitochondrial DNA. 2011. №22. PP. 106–122.
Review
For citations:
Sheiko R., Slukvin A. DNA identification of aquatic organisms to detect cases of product falsification and poaching. Science and Innovations. 2021;(7):65-69. (In Russ.)