Microgreens as a functional product of the 21st century
Abstract
The article discusses the technological aspects of microgreens production, which is a highly valuable product, its advantages and promises.
About the Authors
A. PashkevichBelarus
A. Chaikovsky
Belarus
References
1. Ebert A. W. et al. Sprouts, microgreens, and edible flowers: the potential for high value specialty produce in Asia / A. W. Ebert [et al.] // Proceeding SEAVEG 2012, Chiang Mai, Thailand. 2012. 24–26 January (Conference paper). P. 216–227.
2. Miller D. D. et al. Food system strategies for preventing micronutrient malnutrition / D. D. Miller [et al.] // Food Police. 2013. Vol. 42. P. 115–128.
3. Пашкевич А. М. Микрозелень – новая категория органической овощной продукции / А. М. Пашкевич [и др.] // Научно-инновационные основы развития отрасли овощеводства: тезисы докладов Международной научно-практической конференции, аг. Самохваловичи, Минский район, 14–16 августа, 2018 г. С. 25–28.
4. Pinto. E. et al. Comparison between the mineral profile and nitrate content of micro-greens and mature lettuces / E. Pinto [et al.] // Journal of Food Composition and Analy-sis. 2015. Vol. 37. P. 38–43.
5. ФАО объявляет о начале провозглашенного ООН Международного года овощей и фруктов // http://www.fao.org/news/story/ru/item/1365067/.
6. Пашкевич А. М. Определение содержания нитратов в семенах, проростках, микрозелени и продукции бобовых овощных культур / А. М. Пашкевич [и др.] // Овощеводство: сб. науч. трудов. – Самохваловичи, 2020. Т. 28. С. 89–96.
Review
For citations:
Pashkevich A., Chaikovsky A. Microgreens as a functional product of the 21st century. Science and Innovations. 2021;(11):58-63. (In Russ.)